ABU-cao bij ABflexkracht in Nederland in 2025: Wat betekent het voor jou als Poolse werkzoekende?
Wil je in Nederland werken en ben je benieuwd naar de voordelen van de ABU-cao in 2025? Bij ABflexkracht begeleiden we je graag. Met de ABU-cao ben je verzekerd van stabiele en eerlijke arbeidsvoorwaarden. Samen bouwen we aan jouw mooie carrière in Nederland.
Wat is de ABU-cao en waarom is het belangrijk voor jou?
De ABU-cao is een collectieve arbeidsovereenkomst die speciaal voor uitzendkrachten is gemaakt. Dit betekent dat alle belangrijke zaken zoals loon, vakantiedagen en werktijden voor jou zijn vastgelegd. Als je via ABflexkracht werkt, val je onder de regels van de ABU-cao. Door deze cao weet je dat je eerlijk wordt behandeld en krijg je duidelijkheid over je arbeidsvoorwaarden als EU-uitzendkracht.
Hoe werkt jouw cao bij ABflexkracht?
Bij ABflexkracht werk je als EU-uitzendkracht vaak voor verschillende bedrijven. Je bent dus niet rechtstreeks bij één bedrijf in dienst, maar wordt “uitgeleend” om opdrachten uit te voeren bij verschillende opdrachtgevers. Dat betekent dat je onder de regels (cao) van het bedrijf valt waar je op dat moment werkt. Elk bedrijf kan een eigen cao hebben, maar sommige basisregels van de ABU-cao gelden altijd.
De ABU-cao zorgt ervoor dat je, ongeacht het bedrijf waar je werkt, kunt rekenen op eerlijke arbeidsvoorwaarden en dezelfde beloning als je vaste collega’s. Bekijk hier al onze actuele vacatures.
Basisregels van de ABU-cao bij ABflexkracht
Hieronder leggen we de belangrijkste basisregels van de ABU-cao uit die altijd voor jou gelden als je werkt via ABflexkracht.
Inlenersbeloning 2025: Gelijk werk, gelijk salaris
De inlenersbeloning is de belangrijkste basisregel uit de ABU-cao. Deze regel betekent dat jij als uitzendkracht hetzelfde salaris en dezelfde toeslagen krijgt als vaste medewerkers die dezelfde functie hebben bij het bedrijf waar je werkt. Zo ben je verzekerd van een eerlijke beloning.
Gelijk basissalaris
Het basisloon dat je ontvangt, is hetzelfde als dat van een vaste medewerker met dezelfde functie. Werk je bijvoorbeeld als tuinbouwmedewerker in een kas? Dan krijg je hetzelfde uurloon als een vaste collega die ook tuinbouwmedewerker is. Zo word je altijd eerlijk beloond voor je werk.
Toeslagen voor bijzondere diensten
Als je ’s avonds, ’s nachts of in het weekend werkt, ontvang je extra toeslagen. Deze toeslagen zijn dezelfde als voor vaste medewerkers die dezelfde diensten draaien. Dit betekent dat jouw beloning altijd eerlijk is, zelfs bij speciale diensten.
8,33% vakantiegeld van je salaris
In Nederland krijg je niet alleen salaris voor de uren die je werkt, maar bouw je ook vakantiegeld op. Dit vakantiegeld is 8,33% van je bruto salaris en wordt meestal in mei uitbetaald. Dit extra bedrag is bedoeld om je vakantie van te betalen. Dus ook als je even naar huis wilt om familie te bezoeken, heb je daar wat extra voor.
Recht op vakantiedagen en doorbetaalde feestdagen
Naast vakantiegeld heb je ook recht op betaalde vakantiedagen. Dit betekent dat je een aantal dagen per jaar vrij kunt nemen met behoud van salaris. Ook feestdagen waarop je normaal zou werken, zoals Kerst of Koningsdag, worden doorbetaald. Zo kun je ontspannen zonder dat je inkomen wegvalt.
Starten met minimumloon in Nederland (2025)
De inlenersbeloning zorgt ervoor dat je minstens het minimumloon verdient (in 2025: €14,40 per uur) en dat dit salaris kan stijgen als je meer ervaring opdoet.
De inlenersbeloning 2025 garandeert dus dat je hetzelfde verdient als je collega’s in vaste dienst voor hetzelfde werk. Het maakt hierbij niet uit of je uit Polen komt of uit Nederland; hetzelfde werk betekent hetzelfde loon.
Lees ook: Werken en wonen in Nederland in 2025: zo regel je direct een fijne woonplek!
Het fasensysteem: hoe langer je werkt, hoe meer zekerheid
De ABU-cao werkt met een fasensysteem dat bepaalt hoeveel zekerheid je hebt. Dit systeem bestaat uit drie fasen: Fase A, Fase B en Fase C. Hoe langer je voor ABflexkracht werkt, hoe meer zekerheid je krijgt. In de praktijk werkt het zo:
Fase A:
Je start in Fase A. Dit is de startfase waarin je tot maximaal 52 weken kunt werken met flexibele contracten. Het werk kan hierbij nog wisselen afhankelijk van de opdrachten.
Fase B:
Na 52 weken stroom je door naar Fase B. In deze fase krijg je maximaal zes contracten in een periode van drie jaar, wat zorgt voor meer zekerheid. Deze contracten bieden een vast aantal uren per contract. Dit zorgt voor meer stabiliteit in je werk en meer zekerheid over je inkomen.
Fase C:
Na Fase B stroom je door naar Fase C. Dit is de fase waarin je een contract voor onbepaalde tijd krijgt bij ABflexkracht. Dit betekent dat je niet meer per klus werkt, maar een vaste aanstelling hebt en dus veel werkzekerheid. ABflexkracht streeft ernaar dat steeds meer medewerkers deze zekerheid krijgen.
Wat gebeurt er als mijn werk tijdelijk stopt?
In Fase B en Fase C heb je recht op loondoorbetaling, zelfs als er tijdelijk geen werk is. Dit betekent dat je uitzendovereenkomst doorloopt, ook als het werk bij het bedrijf waar je werkt stopt. ABflexkracht zoekt in zo’n geval actief naar passend vervangend werk, zodat je zonder onderbreking aan de slag kunt blijven.
ABU-cao in Nederland: Loondoorbetaling bij ziekte in 2025
Bij ABflexkracht vinden we het belangrijk dat je goed ondersteund wordt bij ziekte. Er gelden duidelijke regels voor loondoorbetaling in 2024/2025, afhankelijk van de fase waarin je werkt:
Fase A (zonder uitzendbeding): Als je in 2024/2025 ziek wordt in Fase A, ontvang je vanaf je derde ziektedag een Ziektewet-uitkering van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Deze uitkering bedraagt 70% van je dagloon en kan maximaal twee jaar duren. ABflexkracht vult deze uitkering aan: in het eerste jaar tot 90% van je dagloon en in het tweede jaar tot 80%. De eerste ziektedag geldt als wachtdag, waarvoor je geen recht op loondoorbetaling hebt.
Fase B en C: In Fase B en C heb je in 2025 recht op loondoorbetaling bij ziekte, zolang je uitzendovereenkomst voortduurt. Dit betekent:
- 90% van je loon (inclusief toeslagen en vergoedingen) gedurende de eerste 52 weken van ziekte.
- 80% van je loon gedurende week 53 tot en met week 104. De eerste dag van arbeidsongeschiktheid geldt als wachtdag, waarvoor je geen recht op loon hebt.
Daarnaast ondersteunen we je actief met re-integratie, zodat je zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.
ABU-cao in Nederland: Kan ik een opleiding volgen in 2025?
Ja. Bij ABflexkracht geloven we in jouw ontwikkeling. Via de ABU-cao heb je recht op opleidingen die jouw kansen in Nederland vergroten. Denk aan een taalcursus Nederlands, veiligheidstrainingen of opleidingen voor een specifieke functie zoals heftruckchauffeur. Lees hier meer over al onze opleidingen.
Goed om te weten: Het spreken van Nederlands is niet verplicht om in Nederland te kunnen werken. Lees meer in ons artikel Werken in Nederland zonder Nederlands te spreken: kan dat?
ABU-cao in Nederland: Hoe je pensioenopbouw werkt bij ABflexkracht in 2025
Bij ABflexkracht begin je vanaf je eerste werkdag automatisch met pensioen opbouwen via de plusregeling van StiPP, het pensioenfonds voor uitzendkrachten in Nederland. Dit geldt voor iedereen, ongeacht of je in Fase A, B of C werkt. Zo bouw je vanaf het begin een hoger pensioen op, zonder dat het afhangt van de fase waarin je zit. Voor de pensioenopbouw geldt echter wel een minimumleeftijd van 18 jaar.
ABflexkracht draagt in 2024/2025 8% van je salaris af aan je pensioen. Jij zelf levert een bijdrage van maximaal 4%. Vanaf het moment dat je begint, zorgen wij voor een doorlopende pensioenopbouw die meegroeit met je dienstverband.
Het verhaal van Jakub – van Fase A naar een vast contract
Jakub kwam in 2021 naar Nederland en begon als uitzendkracht in Fase A als tuinbouwvakkracht. In het begin was het even wennen, maar dankzij de duidelijke regels van de ABU-cao wist hij precies waar hij aan toe was. Zijn salaris was gelijk aan dat van zijn Nederlandse collega’s en hij kreeg begeleiding van ABflexkracht in zijn eigen taal. Na een jaar stroomde Jakub door naar Fase B en kreeg hij langere contracten. Nu, in Fase C, heeft Jakub een vast contract en geniet hij van alle voordelen van een stabiele baan in de tuinbouw. Lees hier meer over de ervaringen van onze (Poolse) uitzendkrachten.
Werken in Nederland via ABflexkracht in 2025?
Bij ABflexkracht werken we volgens de ABU-cao. Dat betekent dat we ons houden aan alle afspraken die daarin staan. We vinden het belangrijk dat je goed behandeld wordt en met plezier naar je werk gaat. We regelen alles voor je:
- Je krijgt een duidelijk contract in je eigen taal.
- Je salaris wordt wekelijks op tijd uitbetaald.
- We helpen je met alle vragen die je hebt, ook in het Pools (of een andere taal).
- We zorgen voor een fijne plek om te wonen in Nederland.
- We regelen vervoer naar je werkplek.
Zo bieden we jou een veilige, betrouwbare en kansrijke werkomgeving, waarin je kunt groeien en zeker bent van eerlijke arbeidsvoorwaarden. Wil je weten hoe wij jou verder kunnen helpen? Neem contact op en ontdek jouw mogelijkheden.
Klaar om in 2025 te beginnen in Nederland?
Heb je nog vragen over de ABU-cao, het fasensysteem of de inlenersbeloning? Wil je weten hoe ABflexkracht jou verder kan helpen om aan de slag te gaan in Nederland? Neem vandaag nog contact op met ons team. Wij staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en om je te helpen bij elke stap.
Delen via:
Gerelateerde verhalen
Wat verdien je als Poolse werknemer in Nederland in 2025?
Ben je een Poolse werknemer en overweeg je om via ABflexkracht in N…
Werken in Nederland zonder Nederlands te spreken: Kan dat in 2025?
Je denkt erover om in Nederland te werken, maar je spreekt geen Ned…
Meteen werken en wonen in Nederland in 2025: zo regel je direct een fijne woonplek!
Wil je meteen aan de slag én verzekerd zijn van een fijne woonplek…