Nieuwe Wetering - Met het project ‘Op weg naar Werk’ wordt een groep vluchtelingen uit Eritrea (inmiddels statushouders) naar een stageplaats of een leerwerkplek in de agrarische sector begeleid.
Afgelopen week heeft één van de statushouders: Samuel, een officieel certificaat ontvangen omdat hij met goed gevolg zijn leerwerktraject heeft doorlopen. De afgelopen 2,5 maand volgde hij het leerwerktraject bij de Frima Bosdijk in Nieuwe Wetering. Samuel zegt hierover zelf: ‘Ik heb veel geleerd en werk hier graag.’
Zowel Bram als Jan van de Firma Bosdijk hebben Samuel veel vakkennis en enthousiasme voor werken in de agrarische sector bijgebracht. Samuel heeft kennis kunnen maken met bijna alle werkzaamheden op het agrarisch bedrijf dat o.a. violieren, tracheliums en tulpen kweekt. De Firma Bosdijk is een SBB erkend leerbedrijf.
Bram vertelt: ‘Samuel heeft echt een ontwikkeling doorgemaakt. Hij heeft ontzettend veel geleerd en eigenlijk overal aan meegewerkt. Aan motivatie heeft het nooit ontbroken bij hem! Je merkt dat hij heel graag wil werken en zijn eigen geld wil gaan verdienen. En het is bij ons best zwaar werken geweest de afgelopen weken. Door de hoge tempraturen was het snikheet in de kas en moesten er ook extreem veel bloemen gebost worden. Ondanks dat zijn Nederlands nog wel slecht is begrijpt hij prima de werkinstructies. Ik leg het werk heel rustig uit of ik doe het voor. Samuel durft ook al veel meer te praten dan toen hij hier net kwam. Hij leert nu zelfs Nederlandse woordjes aan ons Braziliaanse stagiair!’
Samuel gaat van 1 oktober tot 1 november 2018 betaald aan het werk bij Firma Bosdijk. Daarna wordt het rustig op de kwekerij en is er een paar maanden geen werk. Samuel gaat begin november een training doen om zijn heftruckcertificaat te behalen en abflexkracht gaat uiteraard op zoek naar opvolgend werk zodat Samuel aan de slag kan blijven. Waarschijnlijk kan hij dan half januari 2019 weer bij de Firma Bosdijk worden ingezet. Daar kijkt hij nu al naar uit!
In het project ‘Op weg naar Werk’, werken vier partijen samen: de gemeente Kaag en Braassem, welzijnsorganisatie De Driemaster, werkbedrijf Rijnvicus en abflexkracht.